„PANI ULA TO KULINARNA WENUS, WYCZAROWUJE SMAKI WPROST Z EDENU”

Piotr Łyczak 20.01.2013


Tak opisuje Szefa Kuchni nasz gość hotelowy, ona sama mówi o sobie skromnie, choć jej kulinarne osiągnięcia potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach kulinarnych.

Urszula Krychniak, od 2012 roku Szef Kuchni Lawendowych Term, gdzie cieszy kubki smakowe kuchnią opartą na regionalnych produktach i sezonowości.


W 2016 została uhonorowana nagrodą
w kategorii Kobieta Szef Kuchni przez najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny na świecie Gault& Millau. Rok wcześniej Gault&Millau nadał restauracji Lawendowe Termy wyróżnienie 1 czapki w ramach systemu oceny. W pierwszej edycji przewodnika restauracja otrzymała wyróżnienie.

Urszula Krychniak to wielokrotna laureatka
m.in. „Festiwalu Dobrego Smaku”, zdobywczyni

I-go miejsca w konkursie „Smak Roku” za szynkę marynowaną w śliwowicy (2004 r.), I-go miejsca w konkursie „Smak Łodzi” za comber z zająca

z buraczkami (2005 r.) oraz rok później

za zdobycie I-go miejsca za policzki wołowe

w czerwonym winie.


Według listy opublikowanej w marcu 2010 r. przez magazyn „Food Service” Urszula Krychniak jest jedną ze stu najbardziej wpływowych postaci w polskiej gastronomi.

"Salone del Gusto"

Od kilku lat należy do grona szefów kuchni biorących udział w „Salone del Gusto”, w prestiżowych targach produktów tradycyjnych, które odbywają się co dwa lata w Turynie. Jest również członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Slow Food.

Urszula Krychniak, znana wcześniej pod nazwiskiem Czyżak, w 2021 r. powróciła do nazwiska rodowego.