Czarodziejka smaku„Pani Ula to kulinarna Wenus, wyczarowuje smaki wprost z Edenu”

Piotr Łyczak 20.01.2013

Tak opisuje  Szefa Kuchni nasz gość hotelowy, ona sama mówi o sobie skromnie, choć jej kulinarne osiągnięcia  potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach kulinarnych.

Urszula Czyżak, od 2012 roku Szef Kuchni Lawendowych Term, gdzie  cieszy kubki smakowe kuchnią opartą na regionalnych produktach i sezonowości.
W 2016 została uhonorowana   nagrodą w kategorii Kobieta Szef Kuchni przez najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny na świecie Gault& Millau.
Rok wcześniej Gault&Millau nadał restauracji Lawendowe Termy wyróżnienie 1 czapki w  ramach systemu oceny. W pierwszej edycji przewodnika restauracja otrzymała  wyróżnienie.

Urszula Czyżak to wielokrotna laureatka m.in. „Festiwalu Dobrego Smaku”, zdobywczyni I-go miejsca w konkursie „Smak Roku” za szynkę marynowaną w śliwowicy (2004 r.), I-go miejsca w konkursie „Smak Łodzi” za comber z zająca z buraczkami (2005 r.) oraz rok później za zdobycie I-go miejsca za policzki wołowe w czerwonym winie.

Według listy opublikowanej w marcu 2010 r. przez magazyn „Food Service” Urszula Czyżak jest jedną ze stu najbardziej wpływowych postaci w polskiej gastronomi.

Od kilku lat należy do grona szefów kuchni biorących udział w „Salone del Gusto”, w  prestiżowych targach produktów tradycyjnych, które odbywają się co dwa lata w Turynie. Jest również  członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Slow Food.